Beppe Wolgers utanför TV-rutan

Vi har många berömda TV-personligheter i Sverige, men några kommer vi minnas längre än andra. De flesta som bor i Sverige har säkert hört talas om Beppe Wolgers någon gång, men vad vet du egentligen om honom och hans karriär? Beppe Wolgers levde mellan 1928 och 1986. Han sysslade bland annat med poesi, konst, musik och TV-program. Han är främst känd för att ha varit en folkkär TV-personlighet, inte minst inom barnprogram. Hans roll som Pippi Långstrumps pappa Efraim Långstrump kan idag ses som en av hans mest berömda roller, liksom hans röst till Baloo i Disneys Djungelboken.
Beppe Wolgers gjorde rösten åt Baloo

Beppe Wolgers – livet och karriären i korthet

John Bertil Wolgers, i folkmun känd som Beppe Wolgers, föddes den 10 november 1928 i Stockholm. Han är bland annat berömd som författare, poet, underhållare och skådespelare. I Stockholm växte han upp tillsammans med sina föräldrar och två bröder. Under 40-talet inleddes hans stora musikintresse och under 50-talet debuterade han som poet med en diktsamling vid namn ”Jag sjunger i skon”. Wolgers var minst sagt en uppskattad TV- och barnprogramsprofil, men dessvärre avled han i sviterna av magsår år 1986.

Wolgers karriär innan hans död innefattar en rad verk och karaktärer som du säkert har hört talas om. De flesta tänker nog på barnprogram när man hör hans namn. Med barnprogrammet ”Beppes godnattstund” som visades under 60- och 70-talet blev han en folkkär TV-profil. Förutom ”Beppes godnattstund” känner du säkert igen Beppe Wolgers från en rad andra barnprogram och karaktärer, till exempel ”Beppes värdshus” (1969), som Pippi Långstrumps pappa Efraim Långstrump och som Baloos röst i den svenska översättningen av Disneys Djungelboken.

Beppe Wolgers – mer än bara en TV-profil

Trots att Beppe Wolgers för många förknippas med TV innefattar hans karriär mycket mer än så. Som författare och poet har han skrivit en mängd böcker i olika genrer, till exempel kortprosa, lyrik och barnböcker. Han har dessutom översatt ett antal böcker till svenska. Du har kanske hört talas om poesisamlingen ”Gissningar” från 1957, fabelboken ”Djur som inte…” från 1956 eller barnboken ”Dunderklumpen!” från 1973? Han har också sysslat med teater och revy. Ytterligare ett kreativt forum han är berömd inom är musik.

Beppe Wolgers musikkarriär kan främst delas upp i två delar. Dels har han skrivit många låttexter till svenska artister, dels har han gjort ett antal barnskivor. Hans översättning av låten ”Walkin’ my baby back home” har framförts av stora svenska artister som Monica Zetterlund och Eva Dahlgren och Beppe skrev texten till Olle Adolphsons låtar ”Okända djur” och ”Mitt eget land”. Bland hans barnskivor finner vi titlar som ”Mors lilla Olle”, ”Gullivers resor” samt ”Godnattstunden” (som finns i fyra delar).

En underhållande multikonstnär

Beppe Wolgers är en av få som lyckades bli berömd inom så många olika kreativa forum. Hans konstnärskap sträckte sig från poesi till barnprogramledare och han har varit uppskattad inom alla dessa områden. Sedan en tid tillbaka har det funnits ett Beppemuseum på Öhn, där han spenderade sina sista år. Tyvärr är det oklart om Beppemuseet kommer att stå kvar och för tillfället är museet stängt. Hur det än blir med museet kommer Wolgers alltid att vara ihågkommen som en folkkär och underhållande multikonstnär.