Filmer och tv-serier med Beppe Wolgers

Vi har nog alla sett Pippi Långstrump och tyckt att hennes pappa var störtskön. Beppe Wolgers har medverkat i en hel del filmer och bland annat som Pippis pappa i tre av Långstrumpfilmerna. Du kan känna igen hans stämma i filmer som Djungelboken och Robin Hood, som Baloo respektive Lille John. Beppe Wolgers är även mannen bakom 1974 års charmiga film och tillika publiksuccé Dunderklumpen. Större delen av Dunderklumpen animerades, vilket på sjuttiotalet var en helt revolutionerande teknik inom den svenska filmindustrin. Dunderklumpen anses därför vara den första animerade långfilmen i vår filmhistoria.

Filmer med Beppe skänker glädje till hela familjen

Filmer och sånger som genomborrar hjärtat

Beppe Wolgers både skådespelade och skrev musiken till Dunderklumpen. Han har producerat många barnskivor genom åren och en av de mest välkända är Mors Lilla Olle, utgiven år 1970. Den sjungs fortfarande flitigt på dagis och förskolor runtom i landet. Förutom låtar och filmer är Wolgers känd för sitt originella barnprogram Beppes godnattstund. Låt dig charmas av onlinecasinobonus24.se som öppnar nya världar av spänning där du kan uppleva samma glädje som när du tittar på nostalgiska program. Beppe hade en personlighet som gick rakt in i det svenska folkhjärtat och än idag minns vi honom med värme.

Beppe Wolgers var inte bara skådespelare som figurerade i många av våra mest älskade filmer, han var även aktiv som bland annat översättare, poet och författare. Hans kreativa ådra fann inga gränser och med tiden kom Beppe att bli en hängiven konstnär. Hans motiv varierade, men mest tyckte han nog om att måla landskap med mycket färger. Beppe Wolgers och konstnärsvännen Ernfrid Bogstedt hittade varandra tidigt och höll flera konstutställningar tillsammans. Idag syns de inte särskilt ofta, men ibland dyker de upp och om du har tur kan du kanske hitta något av Wolgers verk på aktion.

En mångsysslare av rang

Från 1963 till 1980 medverkade Beppe i filmer som skulle komma att bli klassiker i det svenska folkhemmet. En favorit hos många var Beppes värdshus som kom ut år 1969. Där fick tittaren följa med när Beppe färdades i ett hus för att leta efter olika upplysningar och händelser ute i världen. Två år efter det var Wolgers programledare till tv-showen Där är du, här är jag, som visades på jullovsmorgnarna. Trots det aktiva filmandet var han även en kabaréförfattare och skrev många låtar som framfördes av olika artister i flera föreställningar.

Hugo och Josefin är en klassisk barnfilm där Beppe var med och skänkte både humor och djup till rollkaraktären Gudmarson. Beppe beundrades av sin samtid och är en otroligt folkkär skådespelare även i nutid. Listan över filmer och tv-serier som Beppe medverkat i är lång. År 1975 var han med i julkalendern Långtradarchaufförens berättelser, en originell berättelse om en lastbilsförare som beger sig till Värmland i sökandet efter sagovärlden. Det är han nämligen säker på: i Värmland finns sagornas kungarike – och han måste dit. Wolgers författade både manus och regi samt spelade huvudrollen i den julkalenderklassikern.

Museum efter Beppe Wolgers

Den 6 augusti 1986 somnade Beppe Wolgers in, men innan dess hann han med att skriva, skapa och skådespela i en uppsjö av filmer. År 1999 slog dörrarna upp till ett nytt museum på Öhn, strax utanför Strömsund i Jämtland. Detta museum fick namnet Beppemuseet och öppnades av Wolgers änka, Kerstin Dunér. I den permanenta utställningen på museet kunde man som besökare ta del av Beppes liv, både det offentliga och det privata. En särskild avdelning fanns även för hans konst. Museet stängdes år 2013. Strömsunds kommun delar idag ut Beppepriset i hans minne.