Monica Zetterlund och Beppe Wolgers

Få artister är så hyllade och älskade som Monica Zetterlund. Jazzsångerska, melodifestivalvinnare, författare, revyartist och skådespelerska, det är inte mycket i kulturbranschen som verkade vara för svårt för den blonda värmlandstösen från Hagfors. Under sin långa karriär samarbetade hon med flera andra kända svenska artister som Beppe Wolgers, Pär Rådström, Povel Ramel, Ulf Bagge, Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Hon vann ett flertal grammispriser och 1972 fick hon också en guldbagge sin roll i filmen Utvandrarna. Jazzmusiken var hennes signum och Monica Zetterlund var utan tvekan en av Sveriges största och mest välkända jazzsångerskor.
Monica Zetterlund sjöng bland annat ihop med Louie Armstrong

Monica Zetterlund sångfågeln från Hagfors

Monica Zetterlund föddes i värmländska Hagfors och var dotter till målaren och dragspelaren Bengt ”Sik-Bengt” Nilsson och Margareta Nilsson. Hon började karriären i sin pappas orkester. När hon var drygt 20 år gammal gjorde hon ett gästframträdande i Ib Glindemanns storband. Glindemann blev så förtjust i Zetterlunds sångröst att han omgående anställde henne som sångerska. Hon följde med Glindemann till Köpenhamn och där producerade de hennes första skivinspelningar. Karriären tog fart på allvar och efter två år som sångerska i Arne Domnérus band på Nalen i Stockholm, turnerade Zetterlund i USA i början av 1960-talet.

Monica Zetterlund hade en jazzröst som är få förunnad. Hon jämfördes bland annat med stora jazzartister som Bille Holiday, Sarah Vaughan och Ella Fitzgerald. Under sin karriär samarbetade hon även med jazzartister som Bill Evans, Louie Armstrong, Quincy Jones och Stan Getz. Även om jazzen låg henne varmt om hjärtat höll hon sig inte slaviskt till genren. Hon sjöng också visor och schlagerlåtar och tre gånger ställde hon upp i den svenska melodifestivalen, 1962, 1963 och 1972. Låten ”En gång i Stockholm”, som hon vann melodifestivalen med 1962, hyllades i Sverige men fick ett svalt mottagande i övriga Europa.

Revyartist och skådespelerska

Det är inte bara låtarna och musiken som hon blev känd för. När hon flyttade till Stockholm från Hagfors började hon ta teaterlektioner och det visade sig att hon hade en medfödd och unik skådespelartalang. Monica inledde ett samarbete med Hasse Alfredsson och Tage Danielsson och spelade med i de flesta av AB Svenska ords revyer. Hon medverkade i en kabaré skriven av Beppe Wolgers. Wolgers skrev också låttexter till henne. 2009 hittades helt nya låtar med Monica Zetterlund. Inspelningarna är hennes allra första och de spelades in under pseudonymen Eva Norén.

Den roll som gjorde att svenska folket tog till sig Monica Zetterlund var hennes tolkning av pigan Malin i det klassiska folklustspelet Söderkåkar. Här fick hon använda sina talanger inom musik och teater. På sjungande värmländska flirtar hon med polisen och brevbäraren samtidigt som hon hunsas av herrn i huset. Söderkåkar ledde vidare till en mer dramatisk roll som byhoran Ulrika i Jan Troells filmepos Utvandrarna. När Wilhelm Moberg, författaren till böckerna filmerna grundar sig på, fick höra att Monica skulle spela rollen var han skeptisk men ändrade uppfattning när han såg den färdigklippta filmen.

Talangfull, prisad och älskad

”Sakta vi går genom stan” är en av Monica Zetterlunds mest kända låtar. Med den visade hon att det gick precis lika bra att sjunga jazz på svenska som på engelska. Monica Zetterlund hade förmånen att få uppleva en lång och framgångsrik karriär och arbeta med det hon älskade mest. Hennes samarbeten med Beppe Wolgers, Hasse och Tage och Povel Ramel skjutsade på Zetterlunds karriär och öppnade dörrar till nya utmaningar. På grund av en ryggskada i ungdomen blev Monica från 1990-talet och framåt alltmer invalidiserad men hon slutade inte sjunga och uppträda. 2005 omkom hon tragiskt i en brand.