Öhn i Jämtland

Öhn, som även kallas Vattudalens pärla, är den största ön i sjön Ströms Vattudal i Jämtland. När Beppe Wolgers och hans fru första gången besökte platsen förstod han att det var hit han alltid hade längtat, trots att han aldrig hade varit på Öhn tidigare. Kort därefter köpte familjen en bondgård här. Beppe tillbringade mycket tid på ön och många av hans böcker är skrivna här. 1999, 13 år efter Beppes bortgång, öppnade hans livskamrat Kerstin Beppemuseet. I år är det 30 år sedan Beppe avled och en minnesstund hölls för honom vid strandkanten bakom hembygdsgården i Strömsund.

Öhn är en grön och lummig ö

Öhn och dess historia

Öhn, som i storlek mäter 970 hektar, är en gammal kulturbygd där man har gjort ett antal fynd från medeltiden. Bland annat har man funnit boplatser från stenåldern. På 1500-talet fanns här 3 gårdar och på 1600-talet hade antalet ökat till 5 stycken gårdar. Från år 1918 och fram till 1976 tog man sig till fastlandet med färja. 1976 invigdes bron som förbinder ön med fastlandet. Idag har ön 110 bofasta samt ett hundratal fritidsboende. Vägen på ön fick asfalt först år 2004.

Många är de som ställer sig frågan varför Beppemuseet ligger på Öhn. Beppe Wolgers hemstad var Stockholm, långt från landskapet Jämtland. När Beppe var 40 år kom han första gången till ön. Det var hans kollega Yngve Gamlin med rötter i Strömsund, 6 km från ön, som bjöd med Beppe till sin sommarstuga som låg i närheten. Beppe förälskade sig i ön vid första anblicken och köpte en bondgård där. Beppes författarskap fick en nytändning här och i det lummiga området producerades flera böcker.

Paradiset på jorden

För Beppe var Öhn paradiset på jorden. Det var ett gammalt välmående bondhemman han hade köpt och omgivningarna var gröna och lummiga. Gården omgärdades av alm och björk. Beppe försökte sig även själv på att odla. Husets stora altan har en storslagen utsikt över sjön Vattudal. Här kan man lätt se framför sig barn som springer utan strumpor och skor i sommartid. Den svenska filmen Dunderklumpen som kom ut 1974 är delvis animerad och spelades in här på ön av Beppe. Filmen räknas som Sveriges första animerade film.

Beppemuseet är tillsvidare stängt och från 2014 har det varit hemlöst i Strömsund. Eftersom dottern Camilla inte längre hade möjlighet att driva museet stod möjligheten öppen för kommunen. Kommunen kunde inte åta sig det och hembygdsgården hade inte plats för alla saker. Museet och Beppes arv är nedplockat men under sommaren 2016 har man på Jamtli kunnat uppleva Beppes godnattsaga. Många frågar sig dock vad delar av Beppemuseet gör i Jamtli – länsmuseet i Östersund. Beppemuseet hör hemma på Öhn och i Strömsund menar man.

Beppes verk från Öhn

Röster från Vattudalen är ett av de verk Beppe skrev på Öhn. Diktsamlingen är en samling dikter där han beskriver folk från orten på deras bygdemål. Verket är en kärleksförklaring till det jämtländska landskapet och dess invånare. 1969 gav han ut en bilderbok för barn, Förtrollningen. Illustrationerna i boken var fotografier. Scenografen Bernt Franckie gjorde dockor av bokens figurer och dessa fotograferades sedan i den jämtländska skogen. Filmatiseringen av boken blev till Dunderklumpen som spelades in i Jämtland och handlingen börjar vid Beppes egen gård.